دستگاه دی وی ار DVR چیست ؟
دستگاه دی وی آر DVR یک دستگاه برای مدیریت و ضبط تصاویر دوربین های مداربسته به شمار می آید . میتوان گفت دستگاه DVR یک دستگاه ویدیو دیجیتالی می باشد . دوربین ها به دستگاه متصل میشنود . برای دستگاه یک حافظه هارد دیسک نیز باید در نظر بگیرید تا تصاویر را بر روی آن ذخیره کند . به دستگاه DVR میتوانید اینترنت هم متصل نمایید تا تصاویر را برروی موبایل یا کامپیوتر از هر جای دنیا دسترسی داشته باشید . DVR یا دستگاه های ضبط دیجیتال تصاویر ویدئویی به سادگی آنهایی که به عنوان مثال 10 سال پیش استفاده می شدند، نیستند. این روزها حتی یک ضبط کننده ویدئویی ساده می تواند کارهایی بسیار بیشتر از فقط ضبط کردن تصاویر انجام دهد. در حقیقت یک ضبط کننده تصاویر دیجیتال مختصر شده ی یک سیستم کامپیوتری می باشد و اغلب آنها بر روی سیستم عملیاتی LINUX عمل می کنند. یک ضبط کننده دیجیتال تصاویر، تصاویر آنالوگ را از دوربین های مداربسته دریافت می کند و آنها را دیجیتالی کرده و به صورت الکترونیکی ذخیره می کند. رایج ترین وسیله برای ذخیره سازی یک داریو هارددیسک است همانطور که در بیشتر کامپیوتر های شخصی استفاده می شود. بیشتر ضبط کننده های تصاویر دیجیتال به همراه multiplexer تسهیم کننده و عملکرد رادار حرکتی ساخته می شوند.
DVR مخفف کلمه Digital Video Recorder به معنی ضبط ویدئویی دیجیتال است که ضبط تصاویر آنالوگ یا HD دریافتی از دوربین مداربسته را پس از تبدیل آنها به دادههای دیجیتال و قابل ثبت بروی هارد دیسک انجام می دهد. متداولترین نوع حافظه مورد استفاده در این دی وی ار ها، هارد دیسکهای معمولی هستند. این دستگاه ضبط با توجه به تعداد کانال و حجم داده های دریافتی از دوربین مداربسته، از تک یا چند هارد دیسک پشتیبانی می کند. همچنین این دستگاه قابلیت بازپخش (Playback) تصاویر ضبط شده را دارد و حتی می تواند بر بستر شبکه و اینترنت، انتقال تصویر زنده و بازپخش را برای کاربر فراهم نماید.
قسمت هایی را که در تصویر بالا شماره گذاری کرده ایم به ترتیب توضیح می دهیم.
1- ورودی تصویر (video in) : این سوکت های bnc به عنوان کانال های ورودی تصویر هستند که دوربین مدار بسته از طریق کابل کواکسیال به این سوکت ها متصل میشود. تعداد این سوکت ها میتواند 4 ، 8 ، 16 ، 24 ،32 ، 64 تا باشد. پس سوکت هایی که به این ترمینالها وصل می شود، مادگی های BNC هستند که از دوربین ها می آیند
2- خروجی صدا (audio out) : این سوکت که به عنوان خروجی صدا می باشد، بعد از اتصال میکروفون به audio in (شماره 3) با استفاده از کابل کواکسیال، صدا را به دستگاهی مانند اسپیکر یا مانیتوری که ورودی AV داشته باشد منتقل میکند. شما صدایی که میکروفون متصل شده به قسمت شماره 3 تولید میکند را میتوانید از این خروجی بشنوید.برای مثال می خواهید هر وقت موشن دتکشن فعال شد ،آلارم دستگاه هم فعال شود .
3- ورودی صدا (audio in) : میکروفون دارای دو کابل می باشد . یکی کابل برق 12 ولت و دیگری کابلی که سیگنال صدا را منتقل می کند . این میکروفون در صورت نصب صحیح می تواند صدای محیط را به دستگاه ارسال کند و شما در بازبینی تصاویر (playback) صدا را روی کانالی که تنظیم کرده اید ،بشنوید .
4- خروجی HDMI : از طریق این کانکتور شما تصویر خروجی توسط دستگاه را میتوانید روی مانیتور خود ببینید. کابل های HDMI در متراژهای مختلفی از 1 متر به بالا وجود دارد.کابل HDMI بر خلاف کابل VGA می تواند صدایی که در قسمت قبل گفته شد را روی مانتیور پخش کند .
5-پورت شبکه (LAN) : این پورت برای اتصال کابل شبکه به دستگاه میباشد . برای مثال برای انتقال تصویر نیاز است که این پورت توسط کابل شبکه به مودم وصل شود. از طرفی شما می توانید با این کابل شبکه دستگاه خودتان را مستقیم به یک سیستم کامپیوتر یا لپ تاپ وصل کنید و از طریق وارد کردن آدرس آی پی دستگاه به وب دستگاه وصل شوید و تنظیمات دلخواه خود را انجام دهید .
6- پورت (USB) : این پورت برای اتصال موس به دستگاه یا اتصال فلش به دستگاه کاربرد دارد.از فلش جهت تنظیمات منوی دستگاه استفاده می شود و از فلش به جهت بک آپ گرفتن از تصاویر ذخیره شده یا آپدیت کردن دستگاه می توانید استفاده کنید .
7- ورودی های RS485 : این دو ورودی به عنوان ارتباط بین دو سیم دیتای دوربین های اسپید دام با دستگاه به جهت کنترل دوربین اسپیددام می باشد . که با A – B یا مثبت و منفی شناخته میشود. در صورتی که ترتیب اتصال این دو را برعکس بزنید دیتایی از دوربین به دستگاه منتقل نمی شود و در واقع دوربین اسپیددام شما نمی چرخد .
8- تغذیه ورودی 12 ولت دستگاه : این سوکت به جهت اتصال آداپتور 12 ولت به دستگاه کاربرد دارد.اکثر دستگاه های ضبط کننده 12 ولت هستند .
9- فن تهویه دستگاه : این فن به جهت تهویه هوای گرم داخل کیس دستگاه و خنک شدن دستگاه کاربرد دارد.در صورتیکه ای فن از کار بیفتد و دستگاه داغ کند ،اصولا دستگاه هنگ می کند و فشار زیادی به CPU آن وارد می شود که هر چه زودتر و قبل از سوختگی باید اصلاح شود .
10- خروجی تصویر (video out) : این سوکت به عنوان خروجی تصویر است که با استفاده از کابل کواکسیال به جهت نمایش تصویر روی مانیتورهایی که ورودی av دارند ، استفاده میشود.
11- خروجی تصویر (VGA) : این سوکت به عنوان خروجی تصویر است که با استفاده از کابل VGA به جهت نمایش تصویر روی مانیتور هایی که ورودی VGA دارند استفاده میشود.یکی از علت هایی که این کابل کمتر استفاده می شود ،کیفیت کمتر آن به نسبت کابل HDMI است .
12- ورودی و خروجی آلارم : این سوکت ها به عنوان ورودی و خروجی های آلارم دستگاه می باشند که می توانید آلارمی مانند موشن دتکشن را برای دستگاه تعریف کنید و از طریق خروجی های این قسمت برای مثال اسپیکر به صدا در بیاید.
13-دکمه power : این دکمه به جهت خاموش و روشن کردن دستگاه استفاده میشود.
DVR انواع مختلفی دارد .
DVR آنالوگ : مخصوص دوربین های قدیمی و آنالوگ CVBS با حد کیفیت 960H
DVR CVI : مخصوص دوربین های مداربسته شرکت داهوا با نام CVI تا 4 مگاپیکسل
DVR TVI : مخصوص دوربین های مداربسته شرکت هایک ویژن با نام TVI تا 5 مگا پیکسل
XVR : این دستگاه قابلیت پشتیبانی از همه نوع ها را دارد و اصطلاحا به این دستگاه ها 5 کاره نیز گفته میشود . AHD/CVI/TVI/ANALOG/IP تا 8 مگا پیکسل
NVR : این دستگاه مخصوص دوربین های تحت شبکه یا IP می باشد .
خروجی های تصویر دستگاه DVR
دستگاه های DVR علاوه بر انتقال تصویر بر روی شبکه برای موبایل و کامپیوتر، می توانند از چندین خروجی تصویر به صورت همزمان با کیفیت های مختلف تصویر بدهند:
خروجی تصویر با پورت HDMI: مخصوص تلویزیون و مانیتور های FULL HD <
خروجی تصویر با پورت VGA: مخصوص مانیتور ها
خروجی تصویر با پورت AV: این خروجی در همه دستگاه ها فعال نیست .
یکی از معروف ترین قابلیت های دستگاه های DVR انتقال تصویر بر روی موبایل و کامپیوتر می باشد . هر دستگاهی یک نرم افزار موبایل و کامپیوتر دارد و شما میتوانید با انجام تنظیمات مربوطه و نصب برنامه از هر جای دنیا تصاویر محل مورد نظر را به راحتی در دسترس داشته باشید .
برای کپی کردن تصاویر ضبط شده بر روی فلش یا مموری میتوانید با اتصال فلش به دستگاه و انتخاب تصاویر ضبط شده بر اساس تاریخ و زمان مورد نظر خیلی راحت با زدن دکمه پشتیبان گیری تصاویر را بر روی فلش خود کپی کرده و هر جایی استفاده کنید .
فرمت فایل های ضبط شده
اکثر دستگاه های موجود در بازار با فرمت AVI و H.264 به شما خروجی میدهند که میتوانید با نرم افزار VLC به راحتی به محتویات آنها دسترسی داشته باشید
قابلیت ضبط حرکتی یا موشن دیتکشن به دستگاه شما این امکان را میدهد که در صورتی دوربین مورد نظر حرکتی را تشخیص داد عملیات ضبط بر روی آن کانال را انجام دهد .
ویژگی های ظبط حرکتی یا موشن :
مدت زمان ضبط دستگاه بیشتر میشود
زمانی که کسی نیست و موردی نیست ضبط نمیکند
حرکت ها از چشمان ما پنهان نمی ماند
جستجوی هوشمندانه بر اساس حرکت را به ما میدهد
خیلی مهم است که خود دستگاه ضبط کننده ویدیویی امنیت داشته باشد و به نوعی ضد دستکاری باشد . اگر فردی دوربین را قطع و یا کور کند دستگاه بفهمد و به سیستم دزدگیر متصل باشد و آژیر بزند و عکس مظنون را برایتان ایمیل کند . این قابلیت در دستگاه هایی کار میکند که پورت خروجی آلارم داشته باشند و سرویس ارسال ایمیل هم داشته باشند .
یکی قالیت های محبوب و جدید دستگاه ها ارسال تصاویر بر روی تلگرام میباشد به طوری که اگر فری در جلوی دوربین ظاهر شود و آن کانال دوربین روی این قابلیت تنظیم شده باشد دستگاه یک عکس از طرف برای شما تلگرام میکند . برای اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید .
دستگاه های DVR قابلیت کنترل دوربین های چرخشی و یا PTZ را دارند به این صورت که از طریق منوی دستگاه DVR در بخش PTZ می توانید دوربین های چرخشی و گردان را هدایت و تنظیم نمائید.
خیلی جالب است بدانید دوربین های گردان قابلیت این رو دارند برای شما گشت زنی انجام بدهند یعنی بر اساس تعریف شما میتواند بچرخد و روی صحنه هایی که مشخص کردین زوم کند و اصطلاحا PRESET تعریف کنید .
دستگاه های ضبط کننده به شرطی که در پشت آنها پورت RS485 موجود باشد میتوانند دوربین های چرخشی یا اصطلاحا PTZ را کنترل کنند . برای این موضوع گرینه ای در منوی آنها با این عنوان موجود است و یک کنترل کامل در اختیار شما قرار میدهد . حتی میتوانید تنظیم کنید که دوربین چرخشی در چه نقاطی با چه فاصله زمانی گشت زنی کند .
تعداد کانال های تصویر دستگاهDVR
دستگاه های DVR به صورت معمول در تعداد کانال های 4 کانال، 8 کانال، 16 کانال و 32 کانال به بازار ارائه می شوند. به طور مثال در صورتی که پروژه شما 5 عدد دوربین دارد شما دستگاه 8 کاناله نیاز دارید.
کیفیت ضبط و پخش دستگاه های DVR
دستگاه های DVR به دو صورت ضبط نیمه و ضبط کامل در بازار ارائه می شوند. که تفاوت این دو حالت در ضبط تصاویر بر روی هارد دیسک است.
به طور مثال در سری دو مگاپیکسلی دو مدل 1080P و 1080N وجود دارد. بخش عددی نشان دهنده رزولوشن تصویر است که 1080 رزولوشن دوربین های دو مگاپیکسلی است. و اما تفاوت P و N
حرف P نشان دهنده ضبط تصویر دوربین با همان کیفیت پخش است و با نهایت کیفیت واقعی دوربین پخش و ضبط انجام می شود.
حرف N نشان دهنده ضبط تصویر دوربین به صورت نیمه است و با همان کیفیت پخش، ضبط نمی کند بلکه به دلیل استفاده از سخت افزارهای اقتصادی تر، مقداری از مشخصه هایی مانند رزولوشن، پهنای باند، سایز تصویر و بخش هایی که مربوط به پردازش و ضبط تصویر دوربین است می کاهد تا در نهایت، قیمت مناسب تری برای مصرف کننده ها داشته باشد.
دستگاه های DVR به دو صورت ضبط نیمه و ضبط کامل در بازار ارائه می شوند. که تفاوت این دو حالت در ضبط تصاویر بر روی هارد دیسک است.
به طور مثال در سری دو مگاپیکسلی دو مدل 1080P و 1080N وجود دارد. بخش عددی نشان دهنده رزولوشن تصویر است که 1080 رزولوشن دوربین های دو مگاپیکسلی است. و اما تفاوت P و N
حرف P نشان دهنده ضبط تصویر دوربین با همان کیفیت پخش است و با نهایت کیفیت واقعی دوربین پخش و ضبط انجام می شود.
حرف N نشان دهنده ضبط تصویر دوربین به صورت نیمه است و با همان کیفیت پخش، ضبط نمی کند بلکه به دلیل استفاده از سخت افزارهای اقتصادی تر، مقداری از مشخصه هایی مانند رزولوشن، پهنای باند، سایز تصویر و بخش هایی که مربوط به پردازش و ضبط تصویر دوربین است می کاهد تا در نهایت، قیمت مناسب تری برای مصرف کننده ها داشته باشد.
به تعداد تصویر در ثانیه میگویند مثلا اگر تصویر برداری شما 25 فریم در ثانیه باشد این به آن معناست که 25 تصویر در ثانیه میگیرد و هرجه فریم در ثانیه بالاتر باشد تصویر زنده تر و واقعی تر است . اگر فریم در ثانیه کم باشد تصویر شما تکه تکه پخض میشود .
یک دی وی ار خوب تقریباً باید تمامی قابلیتهای ذکر شده در مورد ویژگی هایی مانند ضبط و نمایش چند تصویر به صورت همزمان، آلارم، تشخیص حرکت (Motion Detector)، ضبط صدا و غیره را دارا باشد که بتواند جوابگوی امنیت مورد انتظار کاربر باشد. این قابلیت ها به صورت کلی موارد زیر را باید پشتیبانی کند:
رزولوشن تصاویر ضبط شده نسبتاً خوب و حداقل کیفیت D1 باشد.
دسترسی به تصاویر دوربین مداربسته با توجه به زمان و تاریخ ضبط به راحتی قابل دسترسی باشد.
پس از کپی گرفتن یا همان تهیه بکاپ از تصاویر ضبط شده، کیفیت تصاویر به هیچ وجه کاهش پیدا نکند.
قابلیت پشتیبانی حداقل از هارد دیسک با ظرفیت یک گیگ و بالاتر را برای ضبط تصاویر برآورده کند.
امکان ضبط تصاویر با حالت تشخیص حرکت (Motion Detection) نیز وجود داشته باشد.
امکان اتصال آسان DVR به شبکه اینترنتی جهت امکان مشاهده تصاویر زنده و ضبط شده از راه دور را فراهم آورد.
در پنل پشت هر دستگاه دی وی ار بسته به تعداد کانالهای ورودی به دستگاه، فیش کانکتورهای BNC را مشاهده می کنید. به همین تعداد معمولاً در همان پنل، ورودی صوتی برای اتصال میکروفون نیز وجود دارد تا DVR قادر به ضبط صدا به همراه تصویر باشد.
علاوه بر پورتهای قید شده معمولا چند پورت ورود / خروجی بسته به مدل DVR وجود دارد:
پورت RGB : مخصوص اتصال مانیتور از طریق فیش VGA
پورت A-V : برای اتصال صدا از طریق فیش AV
پورت HDMI : مخصوص اتصال به مانیتور و تلویزیون که در دی وی ار های جدیدتر دیده می شود و تصویر به همراه صدا (در صورت فعال بودن) بر روی کابل HDMI منتقل می کند.
پورت USB : برای اتصال موس یا کیبورد و فلش مموری برای تهیه پشتیبان از ویدئوها (Backup)
ورودی / خروجی Alarm : برای وصل کردن آژیر (اختیاری)
پورت شبکه (LAN) : برای اتصال دی وی ار به شبکه داخلی و یا سوئیچ شبکه جهت برقراری با اینترنت و انجام انتقال تصویر در تلفن همراه یا کامپیوتر.
البته نوع و تعداد فیش کانکتورها در دی وی ار های مختلف متفاوت است.
تمامی دستگاه های ضبط جدید از هارد دیسک های SATA تا ظرفیت 6 ترابایت نیز پشتیبانی می کنند و شما می توانید حداقل یکی از این هارد دیسک ها را بر روی دی وی ار نصب کنید تا تصاویر دریافتی از دوربین مداربسته بر روی آن ذخیره شوند. استاندارد تعداد هارد پشتیبانی شده توسط دستگاه بستگی به تعداد کانال های ورودی تصویر می باشد که در دستگاه ضبط 4 کانال از یک هارد، دستگاه ضبط 8 و 16 کانال از یک هارد و 2 هارد، دستگاه ضبط 32 کانال از 2 ، 4 ، 8 هارد و در دستگاه 64 کانال از 8 هارد دیسک پشتیبانی می شود.
سیستم عامل مورد استفاده در اکثر دی وی ار ها براساس سیستم عامل لینوکس (Linux based) هستند و این سیستم عامل در چیپ اصلی دی وی ار نصب شده است و به سرعت بارگذاری می شود. با روشن شدن دستگاه ضبط در عرض چند ثانیه تصاویر دوربین های مداربسته متصل شده، به نمایش در می آیند. اکثر دی وی ار ها دارای کنترل از راه دور (Remote) و موش واره (Mouse) هستند. منوی تنظیمات هر دستگاه متفاوت است ولی اصول پایهای تنظیمات استاندارد و مشابه است.
نمونه ای از تنظیمات منوی شبکه بعد از ورود به منوی Network:
DHCP Mode : با فعال کردن این حالت شما نیازی به سایر تنظیمات TCP/IP نخواهید داشت و در صورت وجود یک DHCP SERVER در شبکه دی وی ار تنظیمات شناسه IP را به صورت اتوماتیک دریافت خواهد کرد. اما توجه کنید در صورت نبودن چنین سروری در شبکه فعال کردن این ویژگی بی معنا خواهد بود.
IP : اگر ویژگی DHCP را فعال نکنید می بایست برای دی وی ار یک آدرس IP تنظیم نمایید. دقت کنید این IP باید از محدوده و کلاس IP شبکه موردنظر باشد تا DVR بتواند با شبکه مربوطه تبادل اطلاعات نماید. مثلا اگر کامپیوتری که DVR خود را به آن وصل کرده اید آی پی 192.168.1.108 را داشته باشد، شما میتوانید به DVR خود آی پی 192.168.1.109 را وارده کرده و تنظیم کنید، فقط مطمئن شوید که دستگاه دیگری در حال استفاده کردن از این IP نباشد.
Subnet Mask : که باید بر اساس شبکه تنظیم شود.
Default Gateway : در این قسمت باید IP مودمی که شبکه شما را به اینترنت متصل می کند را وارد نماید. این IP ممکن است IP مودم ADSL قرار داده شده و یا سرور اتصال به اینترنت مورد استفاده باشد.
DNS : در این گزینه می بایست آدرس DNS شبکه خود را که یک IP است وارد نمایید که امکان دارد همان آدرس مودم ADSL شما باشد.
حالا با توجه به توضیحات بالا از منوی شبکه، تنظیمات پایه و ابتدایی شبکه DVR خود را انجام دادهاید و تنظیمات پیشرفته تری نیز وجود دارد که براحتی میتوان از این تنظیمات جهت انتقال تصاویر بهره مند شد.
پس از انجام تنظیمات اولیه، دستگاه ضبط قادر به تبادل تصویر و صدا با یک یا چند کامپیوتر در شبکه است. اما مسئله ای که مطرح می شود این است که به چه صورت تصاویر DVR را می توانیم بر روی رایانه خود مشاهده کنیم؟ برای این منظور می بایست از یک نرم افزار CMS که به همراه دی وی ار DVR به مشتری ارائه می شود استفاده نمایید. با نصب این نرم افزار CMS بر روی کامپیوتر خود و تنظیم آدرس IP دی وی ار DVR که در مراحل قبل توضیح داده شد، قادر به مشاهده تصاویر زنده و ضبط شده دی وی ار بر روی کامپیوتر خود از طریق شبکه خواهید بود.
برخی عملکردهای اصلی دی وی ار DVR به شرح زیر است:
ضبط تصاویر دوربین مداربسته : از طریق DVR میتوان تصاویر دوربین را بوسیله هارد دیسک نصب شده در دی وی ار ضبط و مجدداً بازبینی یا پشتیبان گیری کرد.
مشاهده تصاویر به صورت زنده : با اتصال دستگاه ضبط به مانیتور نیز می توانید تصویر تمامی دوربین های مداربسته متصل را به صورت یکپارچه در صفحه نمایشگر ببینید.
تنظیم زمانبندی و کیفیت ضبط : DVR به شما قابلیت تنظیم کیفیت ضبط شامل تنظیم رزولوشن، تنظیمات فریم دوربین، تنظیمات نور و رنگ، تنظیمات زمانبندی ساعت و تاریخ ضبط تصاویر را ارائه می دهد.
امکان انتقال تصویر از طریق اتصال به شبکه : از طریق پورت LAN قرار داده شده در پنل پشتی، شما می توانید تصاویر دوربین مداربسته خود را توسط سوئیچ شبکه به بستر شبکه داخلی منتقل کرده و آنها را از طریق اینترنت در هر کجایی که دسترسی به اینترنت داشته باشید، مشاهده نمایید.
کنترل دوربین های مداربسته اسپید دام : بوسیله پورت RS485 قرار داده شده در پنل دستگاه ضبط می توانید دوربین مداربسته گردان یا زوم دار (دوربین مداربسته اسپید دام یا PTZ) را کنترل کنید.
دستگاه ضبط DVR معمولاً از چند وجه طبقه بندی می شوند ولی عمده ترین دسته بندی آنها تعداد کانالهای ورودی دوربین مداربسته است و از نظر استاندارد تعداد کانال های ورودی تصویر به دسته های زیر تقسیم بندی می شوند:
دی وی ار DVR 04CH کانال: ورودی 4 کانال دوربین مدار بسته را دارد.
دی وی ار DVR 08CH کانال: ورودی 8 کانال دوربین مدار بسته را دارد.
دی وی ار DVR 16CH کانال: ورودی 16 کانال دوربین مدار بسته را دارد.
دی وی ار DVR 32CH کانال: ورودی 32 کانال دوربین مدار بسته را دارد.
دی وی ار DVR 64CH کانال: ورودی 64 کانال دوربین مدار بسته را دارد.
و کیفیت تصاویر ضبط شده با رزولوشن های CIF، 2 CIF، D1، 960H، 720P، 1080P می باشد که به ترتیب از پایین ترین به بالاترین کیفیت می باشد.
DVR ها را با توجه به تعداد کانالهای ورودی دسته بندی میکنند. تعداد کانالهای ورودی معمولاً 4, 8, 16, 32 و 64 هستند. باید اشاره کرد که پیدا کردن دی وی ار با تعداد کانالهای غیر استاندارد تقریباً کاری محال است بنابراین در موقع راه اندازی سیستم باید به تعداد دوربینهای مداربسته نصب شده توجه داشته باشید و امکان افزایش تعداد دوربینها در آینده را نیز مدنظر قرار دهید. از همین رو معمولاً دی وی ار DVR را طوری انتخاب میکنند که تعداد وروردیهای آن از تعداد دوربینهای مداربسته نصب شده بیشتر باشد تا بتوان در آینده در صورت نیاز، دوربین مداربسته به آن اضافه نمود.
از آنجایی که دی وی ار ها با توجه به تعداد کانالهای ورودی و مدلهایشان روشهای متفاوتی برای نمایش تصویر دارند در موقع خرید و نصب دی وی ار باید به این نکته توجه نمایید. دی وی ار های 4 کاناله با توجه به تعداد دوربین مداربسته متصل شده، قابلیت نمایش تصویر یک ماتریس دو در دو را دارند. دی وی ار های 8 کاناله جدا از نمایش 4 تصویر همزمان میتوانند 8 تصویر همزمان را نیز در یک ماتریس سه در سه نمایش دهند. در صورتی که میخواهید از یک DVR برای نمایش و ضبط تصویر چند دوربین مداربسته استفاده کنید باید از یک سوئیچر، کواد یا مولتیپلکسر نیز در کنار دستگاه DVR استفاده کنید.
دی وی ار ها دارای فرمت های متنوعی برای ضبط تصاویر دوربین های مدار بسته می باشند. فرمت هایی مثل MPEG، MPEG4، H.264 و غیره.... . تفاوت کدک بین این فرمت ها در فشرده سازی و کدک کردن تصاویر و کیفیت تصاویر ضبط شده دوربین مداربسته می باشد. به فرض مثال دی وی ار DVR H.264 با کیفیت و فشرده سازی قویتری نسبت به دی وی ار DVR MPEG4 می باشد و بالطبع نسبت به دستگاه DVR MPEG4 قیمت بالاتری دارد.
این قابلیت بیشتر به ظرفیت هارد دیسک یا هارد دیسکهای نصب شده در DVR بستگی دارد. بیشتر DVR ها این امکان را دارند که پس از پر شدن ظرفیت هارد، بر روی دادههای از قبل ذخیره شده بازنویسی کنند. همچنین میتوانید دی وی ار را طوری برنامه ریزی کنید که پس از پر شدن فضای هارد دیسک به کاربر برای تعویض آن اعلان اخطار کند. یکی از نکات مهم در مورد دستگاه دی وی ار ها فرمت ذخیره سازی تصویر دوربین مداربسته در آنها است که میتواند نقش مهمی در بالا بردن کیفیت تصاویر ضبط شده و کمتر کردن ظرفیت آنها نیز داشته باشد. ویژگی مهم دیگر در زمان تنظیم دستگاه دی وی ار توجه به میزان کیفیت مطلوب با توجه به کاربرد دوربین مداربسته است. در بیشتر دی وی ار DVR ها میتوانید رزولوشن و تعداد فریمهای قابل ضبط را برای هر دوربین مداربسته متصل شده با دستگاه دی وی ار مشخص کنید و همچنین فرمت و کدک ضبط نیز مهم و موثر است.
دوربین مداربسته برای هر کسب و کار و سازمانی ضروری است. انواع دوربین مداربسته در بازار وجود دارند. باید بر اساس مکان و کاربری، نوع مناسبی از دوربین مداربسته را انتخاب کرد. دوربین های مداربسته ویژگی ها، انواع و تنظیمات متفاوتی دارند. از این رو انتخاب نوع متناسب با کاربری موردنظر بسیار مهم است.
دستگاه ضبط تصاویر دیجیتال Digital Video Recording که به اختصار DVR نامیده می شود، نظارت و کنترل بر دوربین های مداربسته آنالوگ را بر عهده دارد. این سیستم قابلیت های فراوانی شامل ضبط تصاویر با فرمت ها و کیفیت های مختلف و قابلیت های هشداری متنوع را برای دوربین های آنالوگ ایجاد می کند. دی وی آرها تعداد مشخصی ورودی و خروجی تصویر و صدا دارند. دی وی آرهای با 4 ورودی تصویر را دی وی آر 4 کاناله (DVR 4CH) می نامند. تعداد کانال ها می تواند 4 ، 8 ، 16 و 32 نیز باشد.
دستگاه کنترل و ذخیره سازی تصاویر دوربین های مداربسته تحت شبکه Network Video Recording یا به اختصار NVR نامیده می شود. این دستگاه بر مبنای کنترل دوربین های شبکه طراحی شده و جهت کنترل دوربین های IP و ذخیره سازی تصاویر خروجی آنها را به کار می رود.